Anders Stockenström, en av de första kämparna för den svarta befolkningens medbestämmande

Andries Stockenström d.y.  Cape Colony Archives, London

Andries Stockenström d.y.
Cape Colony Archives, London

En tidig svensk i Kaplandet som också fick en stor betydelse för landets utveckling var Anders Stockenström. Han föddes i Filipstad år 1757, son till en gruvinspektör. Efter skolavslutningen blev Anders anställd i det s.k. Gruvrådet i sin hemstad.

Det var antagligen hans kusin Eric von Stockenström som var anställd vid Holländska Ostindiska Kompaniet som dels lånade honom pengar dels också förslog honom att starta ett nytt och kanske mer intressant liv i Södra Afrika.

Anders Stockenström reste från Sverige under våren 1781 och senare på året finns han som ”quarter-gunner”, alltså ansvarig för 4 kanoner,  på Ostindiska Kompaniets skepp ”Zeepaard”, på väg till Indien.

Då började nio år på sjön med VOC (Holländska Ostindiska Kompaniet) vilket inkluderade slavhandel, frakt och handel mellan Kapstaden, Madagaskar och Ostindien. Stockenström blev sedan bokförare på Kompaniet i Kapstaden fram till dess att den holländska kolonien gav upp och den engelska administrationen i Kap tog över år första gången, år 1795.

Han gifte sig där med en dotter till en tysk advokat som flyttat till Kap och fick fyra döttrar och fyra söner. Den som mest utmärkte sig var sonen Anders som på holländska kallades Andries (1792 – 1864) likaväl som faderns namn nu hade ändrats till den holländska stavningen.

Den engelska generalen i Kapstaden J.H. Craig hade anställt fadern Stockenström som sekreterare till ”landdrosten” (motsv. landshövding) i staden Swellendam år 1795 och 8 år senare blev denne ”Landdrost” i staden Graaff-Reinet i östra Kap.

Som chef för en militär styrka som skulle driva ut folkgruppen Xhosa till öster om floden Fish River, blev fadern år 1811 dödad av ett Xhosa-kommando tillsammans med nio andra brittiska militärer. Sonen Andries Stockenström, tillsammans med 18 frivilliga ”burghers” holländska bönder, attackerade Xhosa-stammen flera år senare  i en hämndaktion.

Det var början till en rask befordran för sonen Stockenström inom det koloniala Brittiska Guvernementet. Andries Stockenström blev en av de viktigaste ledarna under 1800-talet i östra Kapdistriktet. Men hela hans kommande liv blev fullt av konflikter och problem.

Det sägs att Andries var mycket envis, rättfram och svår att diskutera med. År 1815 blev han också utnämnd till ”Landdrost” i Graaff-Reinet och när den stora brittiska emigrationsvågen anlände under 1820 var han en av de ansvariga för att genomföra stadsplaneringen bl.a. av staden Grahamstown.

Perioden 1822 till 1835 tillbringade han i London och blev där också en mycket kontroversiell person, då han även där var mycket kritisk till Brittiska Regeringens politik och behandlingen av de svarta folkgrupperna i Kaplandet. Han arbetade för envist för att de afrikanska folkgrupperna skulle behandlas bättre, att de skulle få medbestämmanderätt och att deras traditionella lagar och hövdingar skulle respekteras.

Till slut sade han upp sin tjänst i ren protest och planerade att flytta till Sverige, ett land som han då aldrig hade besökt.

Slutet av Andries Stockenströms liv blev en tragedi. Kanske levde han under ”fel” tid i Sydafrikas historia. Hans envishet och orubblighet i sina, idag mer acceptabla och  giltiga tankar, gjorde honom omöjlig i dåtidens Brittiska koloni och det gick snabbt utför för honom. År 1864 slutade han sina dagar i London, fattig och bortglömd. Men fortfarande finns gatunamnet Stockenström Street i Graaf-Reinet och ett hotell i staden I staden har också namnet  ”Andries Stockenström”.

Christer Blomstrand